временьныи


временьныи
ВРЕМЕНЬНЫИ (127) пр.
1.Временный, непостоянный, преходящий:

достоино въсприим[е]мъ. за врѣменьноую и не-чистоую сласть. СбТр XII/XIII, 21 об.; въ забыть пришедше боудоущаго соуда. и вѣчнаго осужени˫а. врѣменьноу присѣдѩть соудищю. (προσκαίροις) ПНЧ 1296, 11; ѡстави воиньство. и врѣменьноую славу. и иде в горы и въселисѩ въ поустыню. ПрЛ XIII, 19; слоугъ множьство и пища временьны˫а сладости (πρόσκαιρος) ГА XIIIXIV, 97б; он же ре(ч) ѡ(т) тебе ч(с)ть врѣмѣньна ѥсть. Пр 1383, 65а; временное вздвиженье стерпѣла еси и престависѩ къ бж(с)твному покою Мин XIV (май, 2), 14; повелѣнь˫а она временьна бѣша но не всегда. (πρόσκαιρα) ПНЧ XIV, 100а; видима˫а бо временьна. невидима˫а же вѣчна. ГБ XIV, 66г; то же (πρόσκαιρα) ЖВИ XIVXV, 131в; Сънъ ничьто же ино есть но см҃рть временьна˫а (πρόσκαιρος) Пч к. XIV, 76 об.; стра(с) послѣднѩ˫а велмi есть горши нынѣшн(ѩ)˫а стр(с)ти. временны˫а си˫а ЗЦ к. XIV, 88а; азъ... не боюсѩ временны˫а см҃рти (πρόσκαιρον) ЖВИ XIVXV, 68в; | по отношению к людям:

се тако таковоѥ не врѣменьнаго кесарѩ. нъ дь˫аволь оурокъ ѥсть. ПНЧ 1296, 45 об.; тлѣнному и временному цр҃ви. и равному страстию ство||рили тако быша. паче же тако великому и бесм҃ртному цр҃ви и б҃ви (ἐπικήρου) ФСт XIV, 100бв; чл҃вкъ... тѣла ради земе(н) и времененъ и види(м). д҃ша же ради нб҃сенъ бесм҃ртнъ и разуменъ. ГБ XIV, 8б; прочии же оубо не разумнии. временнии ц(с)рье лютѣ гладо(м) та˫аху. (πρόσκαιροι) ЖВИ XIVXV, 56г;

временьна˫а средн. мн. в роли с. О земном (в противоп. небесному):

сего же вс˫а коимъ ѡжидати. и съ временьмь временьна˫а помыслити. (μετὰ τοῦ καιροῦ τὰ τοῦ καιροῦ) ЖФСт XII, 73 об.; съвьршьша житиѥ добродѣтельно. и прѣставльша(с) ѡ(т) врѣменьныхъ на вѣчьна˫а. самъ послоушаниѩ вѣньци оукрасивъ. УСт XII/XIII, 274 об.; врѣменьныхъ ра(д) и скорбьныхъ. вѣчноѥ прииметь бл҃жньство. Пр 1383, 135г; Земна˫а и временьна˫а възлюбi||въ вѣчныхъ бл҃гъ лишенъ быхъ. КТур XII сп. XIV, 225225 об.; бл҃жнъ ѥсть ˫ако никихъ же сихъ и временныихъ. но съзижете себѣ вѣчна˫а и н҃бна˫а. (διὰ... πρόσκαιρα) ФСт XIV, 25б; возлюбивъ нетлѣнна˫а паче тлѣньны(х). и нб(с)на˫а паче временьны(х). ЛИ ок. 1425, 304 (1289).

2. Своевременный:

ѡглаша же имъ и частѣе. словесы сладъкыми. и боле временьныими (ἐπικαιροτάτοις) ЖФСт XII, 63 об.;

временьна˫а средн. мн. в роли с.:

Творѩи добро мимоходомъ, а своимъ временна˫а не пода˫а, тать ѥсть. Пч к. XIV, 24 об.

3. Временной, определяемый временем; хронологический:

Всѩкъ наѥмъ приходныи чьстьномоу домоу... не прѣходить •м҃• лѣ(т). подобныхъ коемɤждо таковомоу ч(с)тьномоу домоу временьныхъ ѡставлении. хранѩщимъ же обо сво˫а времена. (προσκαίρων) КР 1284, 323в; Ѥвсевии истовое времѩ исписани˫а створивъ... ||...временьно бо правило оустава домысливъсѩ (χρονικοῦ) ГА XIIIXIV, 33аб; многооучивыисѩ Ѥвсевии въ временьныхъ исправленьихъ пишеть (ἐν τοῖς χρονικοῖς κανόσι) Там же, 181а;

временьна˫а средн. мн. в роли с. Время:

число же временьныхъ ѡ(т) великаго Моиси˫а да створимъ (τῶν χρόνων) ГА XIIIXIV, 32г; Въ временьныхъ же тѣхъ троусъ велии и страшенъ бы(с) (κατ’ ἐκείνους... τοὺς καιρούς) Там же, 237а.

♦♦=временьныѣ кънигы см. кънига;
♦♦=временьны˫а лѣта см. лѣто;
♦♦=временьныи сии свѣтъ см. свѣтъ;
♦♦=временьна˫а строка см. строка;
♦♦=временьныи часъ см. часъ;
♦♦=временьна˫а черта см. черта.

Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Смотреть что такое "временьныи" в других словарях:

  • веременьнъ — (1*) пр. ♦=Въ часѣ веременьнѣ см. часъ. Ср. временьныи …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • временьно — (8) нар. к временьныи в 1 знач.: о причащении... ты же жертву приѥмлѩ ѥ˫а же анг҃ли трепещеть. временно ожидаѥши а вещь презриши. (καιρῶν) ПНЧ XIV, 183а; ѡни бо временно а не всегда. [получают чин] и бл҃гоконечна и мимотекуща. наше же бесм҃ртно и …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • временьнѣ — (3*) нар. к временьныи в 1 знач.: како служенью предъстоите. службы г(с)нѩ не лѣнивѣ. не влача||щесѩ не сонливѣ. не временнѣ не чл҃вку бо но б҃у сьвѣдуще ФСт XIV, 62в г; мы сами себѣ раби. же и владыки. работающе и порабощени. ˫ако внимающе… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • временьнѣи — (1*) сравн. степ. к временьныи во 2 знач.: се [крещение] тобѣ живущю зѣло велико на оутверженье... ѡ(т)шедшю десное погребенье... гроба велелѣпѣе. труда полагающи(х) бл҃гоч(с)тнѣе. дѣ˫аньи временьны(х) временьнѣе. елико мр҃твымъ мр҃твии дарую(т) …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • времѧньныи — (2*) пр. То же, что временьныи в 1 знач.: оучени˫а же г(с)нѩ дражаиша суть паче камени˫а и бисера времѩннаго. ИларПосл XI сп. XIV, 202. ♦♦=Времѩньны˫а лѣта см. лѣто …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • невременьныи — (3*) пр. Несвоевременный: ихъ же ѥсть ѿбѣгати. в них же суть… роптани˫а и шептани˫а и невременна˫а гл҃ана˫а ФСт XIV, 29а; невременно же ѥсть паче и паки... вспомѧнути вамъ си˫а. (οὐκ ἄκαιρον!) Там же, 95в; ѡ неполезне(м). и ѡ невременнѣ(м)… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.